BITFITTING
Het concept bitfitting is ontstaan vanuit de tandheelkunde en houdt in dat er een passend bit voor iedere paardenmond gezocht wordt. Een slecht passend bit kan voor veel problemen zorgen.
Regelmatig komt men beschadigingen in de mond tegen als gevolg van een slecht passend bit. De ruiter of eigenaar hebben hier vaak geen erg in. En als er al wel aan het bit gedacht wordt komt daarmee gelijk het volgende probleem: de zoektocht naar een goed passend bit.... Menig ruiter heeft een heel scala aan bitten in de kast liggen wat allemaal bij nader inzien toch niet zo goed paste. Om de zoektocht naar een passend bit te verkleinen kom ik graag bij u langs!
De bitfitter komt bij u op stal zodat het paard in zijn vertrouwde omgeving kan blijven en de bitfitter een zo goed mogelijk beeld kan vormen van de problemen waar u in combinatie met uw paard tegenaan loopt.
Men start altijd met een kennismaking met u en uw paard. Hierbij worden verschillende vragen gestelt om een compleet beeld te vormen van u en het paard.
Men controleert het paard en begint bij het hoofd waarbij gelet word op o.a. de bespiering, symmetrie, vorm en eventuele gevoeligheden. Daarna gaat men verder met een controle van de mond waarbij gelet wordt op o.a. de grootte van de mond, dikte van de tong, vorm van de mondholte, verhemelte, lagen en lippen en men kijkt of er beschadigingen aanwezig zijn door bijvoorbeeld verkeerde inwerking van het bit.
Vervolgens word het bit bekeken, wat op dat moment gebruikt wordt om te kijken of geconstateerde problemen hieruit voort kunnen vloeien.
Dan wordt het hoofdstel omgedaan en men kijkt of de pasvorm goed is en of er geen drukpunten zijn. Het gebied achter de oren is erg gevoelig, daarnaast zorgen een te korte frontriem of te strakke neusriem voor irritaties bij het paard wat zich uit in hoofdschudden. Men bekijkt hoe het huidige bit in de mond ligt en of de positie van het bit aan het hoofdstel juist is. Het komt regelmatig voor dat het bit te hoog of te laag hangt wat voor onrust tijdens het rijden zorgt.
Dan volgt het testrijden. Het paard zal onder het zadel bekeken worden. Het is van belang om eerst met het oude hoofdstel en bit te rijden. Dit geeft een duidelijk beeld voor de bitfitter wat zal helpen bij het geven van het juiste advies voor een nieuw bit. Daarna zullen meerdere bitten geprobeerd worden waarbij de samenwerking tussen bitfitter en ruiter erg belangrijk is. De ruiter ervaart het nieuwe gevoel en de bitfitter geeft aan welk beeld het paard geeft. Samen komen we dan tot het bit wat het best past bij de paardenmond en de ruiter het juiste gevoel geeft.
Een gecertificeerd bitfitter is aangesloten bij de IAEBF (International Association of Equine Bit Fitters).